Obraz przepis:
Treść:
Składniki:
Kruche ciasto:
- 240g mąki
- 160g masła
- 80g cukru
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 1kg serka do wypieków (takiego w wiaderku, pudełku itp.)
- 100ml śmietanki (najlepiej tortowej albo szczecinieckiej)
- 4 jajka,
- 350g cukru pudru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób przyrządzania:
Ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 min. Serek połączyć ze śmietaną i mąką, utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, delikatnie połączyć obie masy. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Ciasto rozwałkować cienko na spód blachy. Wlać masę serową i piec ok. 1 godz w temp. 180 st.
Tytuł rozwiniety:
SERNIK KRAKOWSKI