SERNIK KRAKOWSKI

Obraz przepis: 
Treść: 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 240g mąki
  • 160g masła
  • 80g cukru
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg serka do wypieków (takiego w wiaderku, pudełku itp.)
  • 100ml śmietanki (najlepiej tortowej albo szczecinieckiej)
  • 4 jajka,
  • 350g cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Sposób przyrządzania: 

Ciasto szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 min. Serek połączyć ze śmietaną i mąką, utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, delikatnie połączyć obie masy. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Ciasto rozwałkować cienko na spód blachy. Wlać masę serową i piec ok. 1 godz w temp. 180 st.

Tytuł rozwiniety: 
SERNIK KRAKOWSKI