SERNIK Z MALINAMI
Składniki:
10 dag maki
5 dag margaryny Kasia
12 dag cukru pudru
4 jajka
1 kg. mielonego twarogu
3 żółtka
15 dag cukru
cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
20 dag malin
4 łyżki konfitury malinowej
2 łyżki migdałów w płatkach
4 żółtka utrzeć na parze z cukrem pudrem, połączyć z rozpuszczoną margaryną, przesianą mąką i pianą. Wylać do tortownicy, piec ok. 20 min. w temp.180 stopni. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 blaty. Jeden przekroić na szerokie pasy i wyłożyć nim bok tortownicy, drugi położyć na dno.
3 żółtka ubić na parze z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, ostudzić, zmiksować z twarogiem i rozpuszczoną żelatyną. Wyłożyć do tortownicy, ostudzić. Wyjąć z tortownicy, boki posmarować konfiturą i oblepić migdałami w płatkach, wierzch posypać malinami.