ZUPA - KREM Z DYNI

Obraz przepis: 
Treść: 

Sposób przyrządzania:

Dowolna ilość obranej dyni (najlepsza jest zwyczajna z wyglądu i chropowata) bez skórki i środka, pokroić w mniejsze kawałki i zalać zimną wodą tak, by zakryła dynię (parę centymetrów nad). Można zalać bulionem warzywnym lub mięsnym zamiast wody, wtedy nie trzeba dodawać już Vegety). 

Dosypać 2 łyżki Vegety lub 1 kostkę bulionową, kilka ząbków czosnku (w zależności od gustu), 1 małą cebulę lub pół dużej, 1 liść laurowy. 

Gotować do miękkości (co nie powinno trwać bardzo długo), dodać sól do smaku, 1 łyżeczkę cukru, sok z 1 cytryny. Można dodać według upodobania 1 łyżeczkę ziaren kolendry lub pół łyżki curry. 

Zmiksować całość (wcześniej wyłowić liść laurowy), dodać trochę mleka lub śmietany. Popróbować ewentualnie doprawić. Posypać majerankiem lub świeżą kolendrą. 

Do zupy można dodać drobny makaron, kaszę jaglaną lub perłową.

Najlepsza dynia to moim zdaniem piżmowa lub hokkaido, ale rzadko można je kupić. Najważniejsze by nie była to dynia ozdobna, bo jej miąższ wydaje się czasami ładny i pomarańczowy, ale po ugotowaniu na wierzchu garnka zrobi się szklista powłoka i nie jest to dobre.

Tytuł rozwiniety: 
ZUPA - KREM Z DYNI