TARTA KLASYCZNA (na dużą formę)

Obraz przepis: 
Treść: 

Składniki:

300g mąki, np. wrocławskiej
200g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
100g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody

Mąkę i cukier wymieszać w misce, dodać masło, rozetrzeć palcami, aż masa będzie przypominała bułkę tartą. Dodać żółtko wymieszane z wodą. Całość zagnieść. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Po wyjęciu rozwałkować, by łatwiej było wyłożyć formę. Pamiętać o wyłożeniu boków formy. Na ciasto można rozłożyć np. rabarbar (wcześniej obrany, pokrojony w małe kawałki i leciutko posypany cukrem pudrem), gruszki lub inne raczej mniej soczyste owoce ( mogą być połówki śliwek, ćwiartki lub plasterki jabłek, jagody itp.) Nie nadają się czereśnie, puszczają za dużo soku. 
Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C ( piekarnik wcześniej rozgrzać).

Tytuł rozwiniety: 
TARTA KLASYCZNA (na dużą formę)